Hangisi İkilemi?
Bugün takipçilerimin desteğine ihtiyacım var. Özellikle İngilizce derslerinde If Conditionals Type II yapılarını öğretirken çok işe yarayacak ve oldukça güzel sohbet konuları açacak bir soru ile geliyorum bugün.
Which two pills would you choose if you were given the chance? Böyle bir şans size verilseydi aşağıdaki alternatiflerden hangi iki hapı seçerdiniz? Türkçelerini aşağıda bulabilirsiniz. Sadece iki adet numarayı söylemeniz yeterli! Ben biraz değiştirdim süreleri daha da İkilem ve kararsızlığınız artsın diye 😜...
1. Bir haftalığına görünmez olmak.
2. Zihin okumak (üç gün boyunca istisnasız herkesin)
3. Bir haftalığına dünyanın istediğiniz yerlerine ışınlanmak
4. Zamanda geriye yolculuk yapabilmek
5. Sınırsız paraya sahip olmak (heyecan bastı değil mi?)
6. Asla hasta olmamak
7. Vücudunuzda bir yerlerin organınızın değişmesi!
8. Sonuçlarını düşünmeyen dilediğiniz gibi yemek yiyebilmek
9. Vefat etmiş iki kişiyi geri getirmek! (Düşünmeye değer?)
10. Gerçek ruh eşinizle tanışmak
11. Dilediğiniz ünlü biriyle bir ay birlikte olmak (bunu da değiştirdim biraz daha gıcıklığına 😉)
12. Başka bir çağda başka bir kimlikle doğmuş olmak (bu da daha çok kafa karıştırmak için benden gelsin...)
Yorumlarınızı veya sadece numaraları yazmanızı bekliyorum. Kendi seçimimi iki gün sonra ileteceğim...
Niçin bunu merak ettiğimi soracak olursanız şayet: Matrix filmini izleyenler hatırlayacaktır. Bilge Morpheus ana kahramanımız namı değer Mr Anderson'a yani çömez Neo'ya iki hap uzatır birini seçmesi için... Mavi mi, yoksa kırmızı mı? Diyalog şöyle ilerler:
“Mavi hapı alırsan hikaye biter.
Yatağında uyanırsın ve istediğin şeye inanırsın.
Kırmızı hapı alırsan harikalar diyarında kalırsın.
Ben de tavşan deliğinin gittiği yerleri sana
gösteririm”
Ünlü yazar Lewis Carrol'un Alice Harikalar Diyarında kitabındaki meşhur tavşan deliği ve filmde Neo'nun kapısını tıklatan kadının omuzundaki beyaz tavşan dövmesini hatırlayan çömez kahramanımız seçimini yapar ve bir kurtarıcı Mesih namzeti olmaya karar verir. Yıllar sonra sarışın idol Bradd Pitt, aslında Keanu Reaves'in rolünün kendisine teklif edildiğini ve kırmızı hapı seçerek sinema tarihinin belkide en ikonik rolünü reddetmenin üzüntüsünü yaşadığını itiraf eder. Çünkü kaçan balık büyük olur derler.
Hayat bazen tercih ettiklerimiz ile değil tam tersine tercih etmediklerimiz yüzünden bizi var olduğumuz mevcut konumunuza getirir ve orada öylece bırakır. Belki de en büyük kişisel hayat sloganımı burada irat etmem uygun olacak: "Her tercih [aslında] bir terk ediştir!" Bu söz neredeyse tüm felsefemin mihenk taşı oldu... Tüm öğrencilerime bunu söyledim. Istisnasız her sınıfımda...
Tercih ederken aslında hepimiz terk etmeyi de göze alıyoruz... Tercih etmek özünde bir şeylerden feragat edip pek çok alternatifi veya olası diğer paralel hayatları reddetmek anlamına geliyor... Bu hemen her tercih için geçerli üstelik. İş, eş, sevgili, eğitim, okul, arkadaş, yoldaş, fikir, inanç, yol, ev, vb seçimlerimiz bizi bambaşka yerlere taşır da bu tercihlerimizin neyi terk ettiğimiz anlamına geldiğini çok ama çok sonra idrak ederiz, değil mi?
Kesinlikle izlemeniz gereken "Kefernaum" filmindeki çocuk kahramanın yaptığı gibi, elbette bu hayata gelerek ve doğarak tercih edemediğimiz şeyler de var. İbn-i Haldun'a selam ile; içine doğduğumuz coğrafya örneğin. (Ki bunu değiştirmek mümkün) Ya da ailemiz - annemiz babamız ve kardeşlerimiz. (Pragmatist Anadolu şark kurnazı kafasıyla 'kayınpederinizi' seçebilirsiniz 😉).
Tercihlerimizin sizi istediğiniz yere götürmesi ve pişmanlık vadilerinden uzak ve ırak tutması temennisi ile tercihlerinizi merakla bekliyorum...
Yorumlar
Yorum Gönder